joi, 13 aprilie 2017

                                            Programul ”Școala altfel”


🔺 În primele zile ale săptămânii, am vizionat în sala de clasa filme (maraton cinematografic) împreună cu cei din clasa a IX a D;

    Spune NU violenței!
Fotografia postată de Amalia Andreea.


Fotografia postată de Amalia Andreea.
Apoi,la data 29 martie, am făcut o excursie alături de colegii din clasa a IX-a D , coordonată de cadrele didactice prof. Elena Mănucă, prof. Sevastian Alexandru, doamna bibliotecar Silian Elena și doamna profesoară Vasilica Botezatu.

⇨ Vizită la Castelul Miclăușeni;
⇨ Casa memorială a lui Casa_memorială_Vasile_Alecsandri_de_la_Mircești ;
⇨ Vizită la Hanul Ancuței ( http://www.hanu-ancutei.ro/ );
⇨ Vizită la casa memorială a Veronicăi Micle
⇨ Vizită la casa memorială a lui Ion Creangă din Humulești;
⇨Vizită la mănăstirea Văratec.
⇨Vizită la casa memorială a lui Mihail Sadoveanu

 →Vizitarea caselor memoriale precum și a muzeelor poate să aducă în sufletul nostru o mai mare admirație, un mai mare respect pentru opera căruia a dat naștere; poate duce chiar la schimbarea de percepție față de niște personaje literare sau despre anumite situații care sunt transpuse pe hârtie. 
Prin aceste vizite făcute la casele memoriale , părerea mea  necesitatea viziării muzeelor și a caselor memoriale este să vizităm cât mai multe cu putință deoarece  ne îmbogățim cunoștiințele  despre oamenii care au contribuit la istoria României  așa și cu muzeele  care ne reprezintă  o mare parte  din obiectele  care necesitau când oamenii erau nu era așa dezvoltați ca noi.        

La casa memorială a lui Ion Creangă


Castelul din Miclăușeni 





















                         Casa memorială a lui Ion Creangă



Casa memorială a Veronicăi Micle

Mănăstirea Văratec

Veronica Micle

Ion Creangă


La casa memorială a lui Ion Creangă , am văzut căsuţa din bârne de lemn şi acoperită cu draniţă cuprinde trei încăperi: tinda, camera de locuit şi cămara, toate lipite cu lut pe jos, cu geamuri şi uşi mici. Am fost primiți de un ghid turistic minunat  care ne-a explicat trecutul lui Ionică.
De asemeni și  la mănăstirea  Văratec a fost foarte frumos! Apoi am vizitat mormântul Veronicăi Micle, un loc foarte frumos!
La final am avut parte de un moment foarte frumos și neașteptat din partea domnului profesor Sevastian Alexandru care a făcut ca atmosfera să fie mult mai frumoasă! 


Fotografia postată de Alexandru Sevastian.

Fotografia postată de Alexandru Sevastian.

 /MUZEUL-MEMORIAL-MIHAIL-SADOVEANU-SI-
VISARION-PUIU
Fotografia postată de Alexandru Sevastian.

Fotografia postată de Alexandru Sevastian.
Fotografia postată de Alexandru Sevastian.

 La ”Casa arcașului” Tg. Neamț

Fotografia postată de Alexandru Sevastian.  ❎Din punct de vedere al ministerului, ”Şcoala Altfel”,  este privită iniţial ca o săptămână pierdută, a fost un pas spre întărirea relaţiei profesor - elev, în absenţa presiunii clopoţelului, a lecţiei care trebuie parcursă în 50 de minute, a ceasului ce merge prea alert între momentul "Bună ziua, luaţi loc!" şi "Sunteţi liberi, bună ziua!" 

Concluzia este că într-o zi am exersat foarte multe abilități și le-am perfecționat cu această ocazie.

Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari/elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari/elevilor, și având ca obiective să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național, să stimuleze participarea lor la acțiuni variate în contexte formale, nonformale și să socializeze cu ceilalți.
Urmare propunerii elevilor, la orele de dirigenție, și cadrelor didactice, în cadrul ședințelor comisiilor metodice, și în cadrul ședințelor cu părinții, după colectarea propunerilor elevilor urmate de dezbateri în colectivele de elevi, în consiliul elevilor, în consiliul profesoral și în comitetul reprezentativ al părinților a fost elaborat n program de activități. 


Scopul propus, a fost acela de a asimila experiențe de viață redate în arta cinematografiei, obiectivele fiind : experimentarea perceperii informației prin două canale de receptare a informației de către individ: auditiv și vizual, acumularea de noi cunoștințe și formarea unor concepții și deprinderi de viață.  Șansa mai mare de a reține copilul informația e să i-o dau pe toate căile, nu doar punându-l să citească romanul ci să vadă și filmul, poate are o memorie vizuală mai bună și reușește altfel să rețină detaliile.  
Activitățile fiind statice vizau competența artistică, competența socială, competența învață cum să înveți și competența IT.


⇒ Luni, 27 martie 2017, a avut loc ”Maratonul cinematografic”  Pe durata acestei activități am vizionat 3 filme cu un caracter educativ aparte, și anume am vizionat filmul ” Enigma Otiliei”, ecranizat după roman, care ne va trebui pe  mai departe pentru bac.
⇒ Marți, 28 martie 2017, am fost vizitați de un ofițer de poliție, care ne-a vorbit despre violența domestică, ce este, cum poate fi prevenită și cum poate fi combătută. (Campania se numește SPUNE NU VIOLENȚEI ÎN FAMILIE). Scopul acțiunii este de A PREVENI apariția unor acte nedorite de tip violență în familie prin analiza factorilor care predispun apariția fenomenului. Obiectivele acțiunii fiind a informa auditoriul, de a cunoaște legislația în domeniu și măsurile de prevenție și combatere ce se impun. Acțiunea a stimulat dialogul, formarea abilităților de comunicare și a vizat  competența socială și competența de comunicare în limba română.

   ⇒ Miercuri, 29 martie, a fost punctul culminant al activității noastre din această săptămână. Am mers într-o activitate complexă, o excursie pe traseul Iași- Târgu Neamț (detaliați evenimentele trăite în etape...) Scopulactivității era de a FORMA în context nonformal viitorul manager (învățătorul) al unui grup de elevi în excursie.  Obiectivele excursiei: documentarea privind obiectivele de pe traseu, pregătirea activităților locale (echipa de teatru), pregătirea echipamentului necesar (haine, alimente, aparate foto, instrumente de prim ajutor etc..), pregătirea activităților în grup (cântece, dansuri, glume, surprize etc...) desfășurarea lor cu finalitatea că am dobândit cunoștințe noi.i,  ne-am format abilitatea de a lucra în echipă(cu detalii), de a acționa în grup, atitudinea de a ne încadra în rigorile programului(timp, spațiu, prim ajutor, alte resurse)(cu detalii) vizând competența managerială a formării noastre
Aici, am avut și surpriza să constatăm abilități nebănuite ale unor profesori de a interpreta la acordeon ocazie cu care dansând, am constatat că noi nu avem deprinderi elementare de comunicare artistică prin dans și va trebui să ni le formăm. 

⇒Joi,am asistat în sala Multimedia, la un documentar adus de un domn polițist care ne-a povestit despre abuzul în familie și cum ar trebui să-l evităm.
 Cuvinte cheie : ”Ne-am format anumite competențe”, ” abilități”,  ” am dobândit cunoștințe” .